Släktmiddag med curlande eller stöttande föräldrar

Släktmiddag med curlande eller stöttande föräldrar? Det är lätt att döma andra efter sin egen erfarenhet. Ibland är det bra att inse att vi vet väldigt lite om hur andra familjer har det. Och vad de kämpar med. Så vi tror att vi ser klart. Fast vi har bara en suddig bild av vad som pågår. Fasstän det handlar om ditt eget barn och barnbarn eller syrran och hennes ungar.

Släktmiddag med curlande eller stöttande föräldrar?

Ett barn som kämpar med skolan och livet, kan man inte begära ska kämpa på alla fronter. Lika lite som man kan begära att barnets föräldrar ska kämpa på alla fronter. För ”man väljer sina krig”. Så utgå från att de allra flesta föräldrar gör kloka beslut i just det, i att välja sina krig. Fram för allt föräldrar som har barn som tänker, känner och gör annorlunda. De kanske har en unik funktionsuppsättning, kanske spring i benen eller hjärnan, vetgirig & ifrågasättande, fått en ADHD eller autismspektrumdiagnos.

Det kanske finns viktigare ”krig” i den familjen. Viktigare än att barnet uppför sig på släktmiddagen. Det kan vara jättevettigt att ungen just ikväll får äta det den vill och gå ifrån bordet mitt i middagen. Alternativet är kanske att barnet inte äter alls. Att barnet inte kommer med. Kanske släktens intensiva babbel tar så mycket energi att barnet inte orkar gå till skolan på två dagar.

Stötta eller stjälpa andras kamp

Kommentarer om curling-föräldrar och vikten av att sätta gränser stödjer knappast syrran, din son, kusin eller granne och hens familj i sin kamp. Det lägger bara ytterligare last och skam på redan tyngda axlar. Är uppfostran det viktigaste ikväll? Det kanske snarare är att din syrra, son, kusin eller granne får en fin kväll och inte minst deras barn!

Vi förväntas umgås och ha trevligt med far- och morföräldrar, vuxna barn med familj, svärföräldrar och syskon. Så vi måste utgå från att vi oftast inte har en klar bild av situationen. För det första, vad är det vi ser? Släktmiddag med curlande eller stöttande föräldrar? För det andra, vi måste tänka på vad vi säger om egna barn och andras ungar! För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!


Andra liknande inlägg

Fler får det bra med flexibel påskmat (och det gäller vilken annan middag som helst)

Tips för mer inkluderande, roligare och trevligare juletid för alla (och det här tipsen gäller alla sammankomster)

Önskemål om mat. Jag är vegetarian, laktosintolerant – OK! Jag är på spektrumet – klarar inga blandningar – INTE OK!

3 KOMMENTARER

3 svar till “Släktmiddag med curlande eller stöttande föräldrar”

  1. JK skriver:

    Tack! Blogginlägg precis mitt i prick som vanligt, när det behövs som bäst.

  2. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Ska ni äta brunch med vänner i dag, middag med farmor och farfar, kanske ännu fler släktingar på middagen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *