Tips för bättre fungerande jul och lov

Jullov! 11 tips för bättre fungerande jul och lov. Det är lätt att halka ur rutinerna då det är lov. De yngre barnen har kanske fritids eller går kvar på dagis, men allt skakas om. Det blir någon extra dag ledigt. Mörkret och kanske rusket, tär på orken. Några har snö och kallt, som kanske gör livet en aning ljusare, eller bara kallare.

Hitta en fungerande struktur på lovet

Rutiner är ett bra sätt att få in struktur och förutsägbarhet. Och det gäller att hålla kvar i dem även på lovet. Då vet prestationsprinsar vad som ska hända så strukturen och förutsägbarheten kommer gratis. Dessutom blir rutinen en vana så det blir inte så mycket tjafs om det är något mindre skoj, som att duscha eller plocka i ordning på rummet.

Det är extra viktigt så här på lov och semester. Att hålla kvar eller hitta vanor som får vardagen att fungera på ett bra eller någorlunda bra eller mindre katastrofalt sätt… När mycket är nytt och annorlunda, kanske resor eller besök, så kan man hitta små trygga vanor i det ovana.

Tips för bättre fungerande jul och lov

Bestämda platser

Alla sitter alltid på bestämd plats vid matbordet, i TV-soffan och i bilen. Eller i alla fall er prestationsprins. På restaurangen eller borta kan man försöka sitta som hemma. Eller i alla falla er prestationsprins. Då fungerar mycket av bara farten och det blir mindre tjafs. Är man borta eller det kommer många gäster, då kanske man kan få sitta i knät om man är en liten prestationsprins!

Alltid samma kvällsritual

Samma ritual och i samma följd varje kväll var man än befinner sig, gå upp till badrummet, gå på toa, borsta tänder, ta på pyjamas, läsa lite… Men det kanske sker en timme senare på lovet? Finns vanan så räcker det för att få Prestationsprinsen uppför trappan, sen går läggningen på rutin. I bästa fall …

Inte ändra frukosten

Frukosten kan väl få vara samma sak varje dag, så äter många av oss. Kanske ta med “rätt” frukostmat då man bor hos andra. Så dagen inte börjar med blodsockerfall!

Barn behöver lunch

Lunch! Glöm inte att äta lunch. Det funkar inte att äta en sen frukost och se tro att ungar och ungdomar ska stå sig till en skön och kanske sen släkt- eller kompismiddag. även om frukosten blev sen, fyller den bara på brända kalorier. Det behövs nya till dagens utmaningar.

OK att inte duscha varje dag

Man behöver inte duscha varje dag! Det kan gärna vara bestämda dagar, till exempel tisdag och torsdag kväll och lördag morgon. Och kanske inte så ofta då man bor hos andra eller är bortrest?

En skärmfri dag?

Skärmfria dagen (läsa högt, se på film, laga mat, promenera, spela spel eller rita tillsammans). Så har det alltid varit så det fungerar utmärkt, andra vanor som lyssna på radio (!), läsa och faktiskt tala med varandra får större plats.

Vara sak på sin dag

Bestämda dagar för att sortera tvätten, bädda sängen, städa rummet, hjälpa till att duka och motionera. Var sak på sin dag.

Tydligt att halva veckan gått

Onsdags-mitt-i-veckan-frukost är alltid pannkakor, då vet Prestationsprinsen att halva veckan gått.

Bjud på samma sak

Samma julfika varje gång det är gäster, ungefär samma innehåll och dukning varje gång det kommer gäster ger förutsägbarhet i det okända.

Fredagsritual

Återkommande sätt att markera att nu är det helg! En fredagsritual, det kan vara att middagen föregås av en liten drink, ett glas läsk och en liten skål snacks var till syskonen och vuxna (då blir det inget kiv) och tydligt att helgen börjat!

Rolig fyll-på-energi-söndag

Söndag är en jobbig dag som innebär att i morgon börjar vardagen. Även om man är ledig, så kanske inte mamma och pappa är det. Så då är det skönt att tydligt veta att det är söndag! Man kan t.ex. äta samma sorts mat, om man gillar kött och potatis, så kan man ändå variera det massor. Det vara en stek, en bit fläskfilé eller lammkotletter, men alltid något som er prestationsprins tycker om (positiv energi som behövs till vardagens måndagar). Många ser på film tillsammans, men det blev bara tjafs och tjat. Så det kan helt enkelt vara en god idé att frossa i dataspel.

Även när det inte är lov så är vårt absoluta råd till föräldrar till barn med söndagsångest är att skippa det här klassiska med familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch på söndagar om ditt barn tycker det är jobbigt. Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För ungarna är det nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen. Om de inte ska till fritids, kanske de ska iväg på annat eller vara ensamma hemma för mamma och/eller pappa ska gå och jobba..

Några sista råd för bra ordning på jul och lov

Tänk efter… går inte detta igen i våra svenska traditioner och dina egna rutiner? Tjugondag Knut för att avsluta julen, Valborg för att möta våren, skolavslutning för att markera sommarlovets början osv. Och hur gör du själv? Speciell dag avsatt för träningen? För städningen? Fredagsfika med avdelningen? Vin på lördagar? Pizza eller annan färdigmat på söndagar?

Tips för bättre fungerande jul och lov innebär alltså att hålla fast vid rutiner och struktur även under lov, resor och vara borta hos någon. Det underlättar för många, mer än vi tänker på. Så framför rutiner, struktur och förutsägbarhet. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Apropå jul och lov

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *