Datorspel är inte jämförbart med fotbollsmatch

Datorspel är inte jämförbart med fotbollsmatch. Vi vuxna vet precis vad fotboll är. Vi förstår konceptet förening, lag, träning match. Vi vet i stort sett reglerna också. Mer eller mindre bra beroende på intresse. Men vi fattar grejen.

Dataspel och TV-spel är de flesta av oss ganska dåliga på. Vi förstår inte koncept som guild, klan, team, skin, pentakill, team flash, raid, quest, arena, banor, alliance, hordes, turrets, minions …  ja, vi kan väl inte ens vokabulären något vidare! Då är det svårt för oss att förhålla oss på ett klokt sätt.  

Klart du ska spela fotbollsmatch

Prestationsprinsen älskar sina dataspel, datorn och allt med data. Han kan spendera timmar vid datorn. Det enda som kan mäta sig med dataspel är fotboll.

Men idag fattar Prestationsprinsen ingenting. Igår hade han fotbollsmatch kl 18. Det är egentligen då de brukar äta middag, eller de brukar äta någon gång mellan 17.30 – 18.30. Så han tänkte att han kanske inte skulle kunna var med. Men då sa mamma att det är klart att han ska vara med! Ställ upp för laget, du utvecklas och mår bra av det.

Du får ett rejält mellis efter skolan, en frukt innan matchen och så äter vi sen middag. Det är inga problem, sa hon. Oj, vad bra, tänkte Prestationsprinsen.

Inte tal om att raida

Idag har han spelat dataspel sen han kom hem. Så nu ikväll, när mamma ropade vid 17.45 att det är mat om en halvtimme. Så ropade Prestationsprinsen från datorn att det kunde bli svårt för han var i en raid och de var nog inte klara då. Då ropade mamma att det fick han ordna.

Hur tänker hon då? Man kan ju inte bara sluta mitt i! Vad ska alla andra i gruppen säga då. Om man bara sticker efter typ första bossen. Man kommer bli bannad, eller inte bannad, men i alla fall kommer ingen att vilja ha med en i gruppen. Nu ropar mamma att maten är klar. OK, men jag kan inte komma nu. Då kommer hon uppklampande för trappan, skitsur och säger att nu kommer han på en gång! Annars rycker hon ut sladden ur datorn och det blir ingen data på flera dagar!

Datorspel är inte jämförbart med fotbollsmatch

Varför var det så självklart att han skulle spela match på middagstid, för att inte svika laget, utvecklas och allt var det var. Men att han helt självklart ska svika laget och inte få bättre ranking och utvecklas när han raidar. Generationsgap eller bara rent ointresse?

Morsor är konstiga!

Det kan vara en bra början att förstå att vi inte förstår. För vår egen skull. Sen kan vi ju sätta oss och försöka förstå mer, tillsammans med våra barn. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Gratis föreläsning

DATASPEL, GAMING OCH E-SPORT! – Varför fastnar våra barn här?

I ett samarbete mellan Nacka kommun, Rädda barnen och Nacka församling:
Onsdag 15 februari 2023, kl. 19.00-20.30
DATASPEL, GAMING OCH E-SPORT! – Varför fastnar våra barn här?

Det finns mycket som är bra med dataspel och gamingvärlden, och det är en plats med en oändlig mängd lättillgängliga intressanta och engagerande utmaningar. Föreläsningen ger dig en unik möjlighet att få insikt och förståelse för datorspel och gamingkultur och hur du kan hjälpa till att möta, förstå, prata och samarbeta med ditt barn. En möjlighet att gå från konflikter till gemensamma mål.

Olof som föreläser, brukar föreläsa på Prestationsprinsens föräldrakvällar och kurser för yrkesverksamma om skolfrånvaro, alltid lika uppskattad!


Gillar du inlägget? Köp boken!

Om du gillar detta inlägg så gillar du nog boken Prestationsprinsen, för alla som möter barn som tänker, känner och gör annorlunda. 41 små berättelser som flirtar med fablernas värld. De manar till eftertanke och kan ge både insikter, igenkänning och aha-upplevelser. Det är i alla fall vad läsare och recensenter sagt!

Läs mer och köp boken här på sajten. Eller i din favorit nätbokhandel.

4 KOMMENTARER

4 svar till “Datorspel är inte jämförbart med fotbollsmatch”

  1. Sandra skriver:

    Oh, klockrent. Känner igen mig själv som ”Morsan”. Tack för upplysning, behöver uppenbarligen bli påmind. Kloka ord!

  2. Jessica skriver:

    Ja herregud, mitt i prick! Borde sätta upp denna text på kylskåpet 😉

  3. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Här är ännu ett försök till tankeställare kring hur vi bemöter våra ungars dataspelande…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *