Hemmasittare, nyttiga länkar för att stoppa problematisk skolfrånvaro

Det finns en skolplikt och lika mycket en rätt till utbildning. Men… Det är tufft att gå i skolan! På många sätt. Det är vardagen för många. För en del genom hårt arbete i skolan, eller hårt arbete för att ta sig till skolan, eller hårt arbete för att hantera skolsituationen som egentligen är för krävande och tröttande. Så har vi en del som inte lyckats med skolan. Där den blivit för krävande och tröttande. Övermäktig.

Hemmasittarna kämpar varje dag. Det är varken skönt eller roligt att vara hemma då alla andra är iväg och igång. Misslyckandet smackar till dem i ansiktet varje morgon. Inte så konstigt att de tappar balansen och ramlar tillbaka ner i sömnen och drömmarna…. Föräldrar kämpar eller förmår inte stötta.

Varenda skola, rektor och mentor måste se eleverna med oroande skolfrånvaro, omfattande frånvaro, hemmasittarna, ja all problematisk skolfrånvaro som finns på olika nivåer för olika elever. Ställ upp på möten, använd er kreativitet, googla, läs, använd all kompetens på nätet och det utvidgade kollegiet på till exempel Twitter. Läs på. Hör av er till oss för stöd och insatser.

Rapporter om skolfrånvaro:

Böcker

  • Malin Gren Landell, regeringens tidigare utredare av skolfrånvaro, kom 2018 med boken Främja närvaro : att förebygga frånvaro i skolan.
  • Marie Gladh och Krysmynta Sjödin skrev 2018 Saknad i skolan : en vägledning för lärare – att arbeta tvärprofessionellt med hemmasittare och 2014 Tillbaka till skolan : metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga.
  • Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro av Maria Bühler, Annelie Karlsson, Terése Österholm gavs ut 2018.
  • Magelungen gav 2015 ut Hemmasittare och vägen tillbaka. Här finns allt från mastig teori till praktiska checklistor.
  • Viktoria Konstenius och Maria Schillaci skrev 2011 boken ”Skolfrånvaro : KBT-baserat kartläggnings- och åtgärdsarbete”.

Andra källor

  • Prestationsprinsen erbjuder öppna kurser & konferenser och tjänster t.ex. föreläsningar, utbildningar och konsulttjänster i er utveckling av arbetet med problematisk skolfrånvaro.
  • One-eighty var ett projekt Stadsmissionen drev för att stötta elever med problematisk frånvaro tillbaka till skolan. Deras processhandledning dvs metodhandbok finns på nätet.
  • Magelungen har ett behandlingsprogram de kallar HSP, det bygger bland annat på att man börjar med en ordentlig kartläggning. Lika självklart, som ovanligt i de flesta fall av hemmasittare…
  • Learnox arbetar med att få igång skolarbetet via nätet och sen slussa tillbaka till skolan.
  • Martin Johannesen som driver norska Lärarbloggen har gjort ett inlägg liknande detta med norska tips och länkar ”Skolevegring – mer enn bare fravær”.

Det hela kan väl sammanfattas i att det inte handlar om skolplikt, inte om skolans behov av att ha alla elever på plats, fysiskt!  Utan att vi måste sakna och uppmärksamma när elever inte kommer till skolan. Gärna av en person som eleven känner tillit till, inte den som har tid… 

Ta vara på kapabla föräldrar

Elevens föräldrar kan ofta mer om sitt barn än du som pedagog. Visa ödmjukhet för föräldrar som kämpar! De är sällan slappa vuxna som styrs av sitt barn, utan hårt kämpande som ofta gått ner i arbetstid, lagt 1000-tals timmar på möten, kört till och från skolan, läst på, ringt samtal, coachat, stöttat och kämpat…. respekt! Eller föräldrar som inte förmår.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull! 

4 KOMMENTARER

4 svar till “Hemmasittare, nyttiga länkar för att stoppa problematisk skolfrånvaro”

  1. JK skriver:

    Respekt – det vore trevligt istället för ständigt ifrågasättande! Man har känslan av att skolan skulle tycka det var mycket bekvämare om man som förälder var lite mindre engagerad. Sedan är det träffsäker beskrivning av det här med fysisk närvaro. Det spelar ingen roll om barnet mår bra eller lär sig något, bara det vistas i klassrummet, då är skolan nöjd.
    Har sedan en fundering kring om det verkligen är vettigt med KBT som behandlingsmetod för hemmasittare med svårigheter inom autismspektrumet? KBT är i ropet och en bra metod för behandling av kortvarig ångestproblematik. Förmodligen ingen som läser det här som vet något kring detta, men i min värld är en behandlingsmetod som bygger på kopplingen mellan känsla, tanke och handling inte tillämpbar på dem som har svårt både med känslor, och med att generalisera sina handlingar från en situation till en annan.

  2. Metra skriver:

    @JK Beträffande KBT är min erfarenhet att den inte går att tillämpa i ett kaos när inget fungerar som det ska. Alla delar måste fungera och läget vara stabilt för att förstå vad som är hönan eller fjädern. Tex om inte skola fungerar, osv, så blir det fullständigt absurt att barnet ska få KBT. För vad då? För att stå ut med en skola som inte sköter sitt uppdrag? För att stå ut med mobbning? För att stå ut med kränkningar och exkludering? Socionomerna vid BUP som jag kom i kontakt med hade ett års KBT utbildning. De personerna gjorde mer skada än nytta. Ett års utbildning i KBT är lika illa som att man går en tre dagars kurs i första hjälpen och sedan tror man kan jobba som ambulansförare. Jag tror på pedagogik. Där hittar man många bra svar och lösningar. Titta på föreläsningar med Ross Greene (http://www.livesinthebalance.org/plan-b-0). Kanske du hittar svar där.

  3. Robert Palmér skriver:

    Hej Prestationsprinsen och Prestationsprinsens följare.
    Till min stora glädje ser jag att frågan kring hemmasittare uppmärksammas alltmer av både myndigheter och skola samt att flera lovande projekt och utbildningssatsningar både för att samla och sprida information är igång. På Nordens Välfärdscenters kunskapsbank,http://www.kunskapsbanken.org/, finns länkar till ett par modeller upplagda, frågan kommer debatteras på Almedalsveckan, UR kör en serie kring DropOuts m.m.
    Som representant för behandlingsprogrammet HSP som det står att läsa om högre upp på sidan känner jag hopp inför framtiden och vill förmedla det till er alla, vet att många av er sitter i en tuff sits.

  4. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Efter Hemmasittardagen och eftersom det är maj har jag uppdaterat det här inlägget lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *