Åtta tips till föräldrar: hög tid att vrida dygnet rätt inför skolstarten

Vrida dygnet rätt! Vrida tillbaka dygnet? Några tips till alla föräldrar, kring sömn och sovtider inför skolstarten. De flesta av oss har ju vridit på dygnet under ledigheten!

Det är hög tid att försöka förbereda hur vi utan (större) katastrofer, men förmodligen med vissa problem ska klara av att gå upp på morgnarna när skolan drar igång. Vad som passar beror ju mycket på åldern, tonåringar är förstås svårast. För då spelar det större roll vad kompisarna gör på kvällarna.  Dessa tankar kan förhoppningsvis hjälpa i alla åldrar…

Vrida dygnet rätt

1 Komma överens(!)

Det bästa är ju förstås att resonera med barnet kring detta. De flesta ungar är ofta logiska och resonabla. I teorin. Sen kan det behövas mutor, förlåt, belöningar, och ett oändligt tålamod från oss för att hjälpa till att genomföra vår plan. En del vill inte tala alls, men de hör vad vi säger och vet att vi har rätt. I teorin… Så mer går in än vi tror!

2 Planera tillsammans

När går din prestationsprins och läger sig nu och när det ska gås upp när skolan är igång? Så är det ”bara” att komma överens om att gå och lägga sig en kvart/halvtimme tidigare per dag och inte minst komma överens om att gå upp tidigare!

3 Rutin

Det är svårt att avsluta roliga saker. Försök att komma överens om ett naturligt, återkommande avbrott och rutin på kvällen. Det kan vara att vi tittar på något favoritklipp på youtube, gärna på smartphone eller surfplatta så vi kommer ifrån datorn; läsa högt, läsa själv eller lyssna på talbok, ett kapitel per kväll; se en långfilm (börja titta i tid!), spela ett spel, digitalt eller IRL; kvällsmacka en bestämd tid, avslappningsövning (som då förstås blir en halvtimme tidigare per dag)… Det bästa är förstås att göra samma sak varje kväll. Och det går att natta tonåringar, kan bli bästa pratstunden, de kvällar vi får…

4 Varva ner

En klok läkare tipsade en gång om att när det är dags att krypa ner i sängen, så bör vi bara syssla med sådant som vi kan somna ifrån. Vad? Jo, vi kan somna ifrån en bra, lugn låt i hörlurarna, vi kan tappa boken på näsan och somna supergott, men vi somnar sällan ifrån en spelapp, facebook eller 9GAG på mobilen eller surfplattan. Det finns mycket som kan hjälpa, avslappningsövningar, appar med sövande ljud till exempel whitesounds, bra rullgardin som gör det mörkt, tyngdtäcke, svalt i rummet…

5 Rummet

Fråga hur ditt barn vill ha det! Vi är alla olika, även du och ditt barn. Mörkt för att varva ner eller ljust för att se om det är en geting i rummet!? Svalt eller varmt? En annan kudde? Är mammas täcke skönare, varför då? Är brorsans säng mjukare, somnar du bättre där!

6 Tid och tålamod

Börja nu så gör det inte så mycket om det går åt skogen i början eller då och då. Och glöm inte att andas lugnt och hålla dig lugn. Bråk bidrar absolut inte till att vår Prestationsprins lättar kommer i säng…

7 Medicin

Vi får ofta arga kommentarer om det här med medicin. Medicin är inte något första hands val förstås. Men det finns faktiskt barn och unga som har så stora problem att det är motiverat. Då allt annat testats! Om det är stört omöjligt kan man tala med läkare om medicin för att få hjälp att somna. Om problemen är så stora att vardagen inte fungerar, vilket inte är helt ovanligt hos barn och unga i stress, med ångest eller med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Givetvis ska vi försöka med annat i första hand och i andra hand möjligen medicin i kombination med bra rutiner och se över vad som orsakar svårigheterna. Är det en ohållbar skolsituation, så måste ju den förändras i första hand. Dessutom, målet ska vara att detta bara behövs under en period.

8 Belöning – positiv förstärkning

En annan laddad punkt. Vår erfarenhet är att barn och unga som inte har ett helt utvecklat inre belöningssystem kan behöva yttre belöningar för att inse att handlingen är belöning i sig. Det är faktiskt skönt att vakna utsövd! Kommer vårt barn i säng i tid och upp i tid kanske positiv förstärkning gör det lättare för alla. Var går gränsen till belöning? Chokladmjölk, färsk frukt eller annan lyxfrukost? Du tar dig tid att cykla och bada tillsammans nästa dag? Se på film (räknas som att varva ner, det är lätt att somna framför TV:n!)? Få något inför skolstarten (som de kanske skulle fått ändå…)? Det viktigaste är förstås att hjälpa barnet upptäcka att det var skönt och bra att vakna piggare!

Det gäller att vrida dygnet rätt, så gott vi kan. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Mer om barns sömnsvårigheter på 1177.se


Vi vill stötta er föräldrar!

Vi stöttar er föräldrar! Föräldrakvällar, coachande föräldrarådgivning, en blogg fylld av inspiration och tips, samt inte minst boken Prestationsprinsen – för alla som möter barn & unga som tänker, känner och gör annorlunda.
Stöd gärna med en gåva till den ideella föreningen Prestationsprinsen & vänner swish 123 398 4812.

Boken!

Just nu – du får normalt boken nästa dag om du beställer före kl 12! Boken heter Prestationsprinsen – för alla som möter barn & unga som tänker, känner och gör annorlunda. Det är 42 korta, lättlästa berättelser som hoppas bidra till enklare och bättre bemötande av våra barn och unga, samt lite aha-upplevelser!

Den har åtta kapitel och här håller författare Aggie Öhman upp ett – Övermäktigt.

Läs mer om boken här

Beställ boken här

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *