Tjafs om maten och måltider

Tjafs om maten. Under julen, ledigheter, helger så blir det mycket fokus på mat. Men också på att äta tillsammans. Många av er har kommit på era egna lösningar. Ni firar med lilla familjen, vänner, ensamma, så som det funkar för er. Med den mat ni trivs med.

Under årens lopp har vi skrivit mycket om detta med mat och tjafs om maten. Eller om det nu är tjafs? Så vi tänkte göra det lätt för er och lägga ihop flera gamla inlägg i ett nytt.

Åh! Vad han är jobbig med maten.

Prestationsprinsen vill inte blanda maten. Moster Donna tycker han är pjåskig. Själv gillar hon inte prinsesstårta och oxfilé ihop. Det tycker hon är självklart! Men vem bestämmer vad som går att blanda, smakar gott att blanda, ser gott ut när man blandat?

När man är bortbjuden är sällan bästa tillfället att kämpa med sina matproblem!

Klart man inte vill blanda maten!

Att få äta det man gillar!

Ibland är livet övermäktigt, allt är svårt och gör en trött. Då finns det en poöng i att begränsa det som tar energi och kräver mycket återhämtning.

Inte att man ska ge upp allt, men kanske kämpa med olika saker olika dagar. Så det kan vara OK att bara äta fyra maträtter. I alla fall under en period. Så får man kämpa med det när annat som är ännu viktigare är på plats!

Inte matutmaning just nu

Ungarna äter inte mitt julgrönt!

Eller hur!? Bläh, russin i brödet. Blomkål är inte julmat! Har jag inte sagt att Sara är vegan? Nej! jag äter bara prinskorv! Kurre med sin ätstörning. Hur ska mormor, du, vi orka och möta allt o alla. Till exempel genom att inse att lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup är jättebra julmat!

Mer lasagne o pizza på julbordet!

Men varför funkar inte julen?

Ja, varför går det inte bara lätt att få ordna en fin jul? Varför blir det tjafs, barn och vuxna som inte orkar med, tackar nej, inte dyker upp. Stina vill sitta nära dörren. Karl kommer att behöva gå ifrån. Varför ringer brorsan 10 gånger och frågar om detaljer? Kan finnas många skäl, här är 15 tips för att möta dem. Och framför allt undvika kaoset.

Tips så fler får en bra jul

Tips! Respekt hjälper när gästerna har matproblem

Vi har ingen aning varför gästen tar en miniportion, ber om en extra tallrik eller inte äter upp maten. Vi är vana att fråga om allegier och om någon är vegan, men vi frågar sällan om ätstörningar och matproblem. Och hur bra är vi att acceptera det om någon faktiskt ber om specialkost eller serverat på ett speciellt sätt.

Respekt hjälper när gästerna har matproblem. Vi utgår från att det finns en anledning.

Respekt för matproblem!

Matproblemen minskade tack vare en lönnmördare

Det här är ett gästinlägg som är helt underbart! Matproblemen som minskade tack vare en finurlig förälder och en dataspelshjälte. De började med att mamma utgick från barnets favoritdataspel, Assassin’s Creed. Det utspelar sig i Italien.

Ett barn som i stort sett bara åt tre rätter blev nyfiken på både matlagning och italiensk mat. Med det följde nyfikenhet för fler rätter. Läs och njut.

Fler maträtter tack vare dataspel!

Tjafs om maten

Ibland ska vi bara lägga av att tjafsa om maten. Och då menar vi oss som bjuder. Vi vet ingenting om hur det kämpas andra dagar för att förbättra hur maten fungerar. För vår egen skull. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

Läser du detta och misstänker ätstörningar läs mer på 1177.Elever med hög skolfrånvaro?
Hemmasittare?

Har ni elever med omfattande skolfrånvaro? Längtar efter ett mer strukturerat sätt att arbeta så ni oftare hitta rätt insatser?

Ja men, kom då med på en kurs i vår, 2023:

  • Terminskurs, start 2 februari
  • Intensivkurs, 15-16 mars
Info och anmälan

Kämpar du som förälder med en kraft du egentligen inte har!?

”Jag orkar inte med julen också! Och släkten på det! Om bara farmor kunde fatta i stället för att uppfostra mig och barnen. Och brorsan sluta sucka…” Så kan tankarna gå hos många av er följare. Ni kämpar för en fungerande vardag med kraft och energi ni egentligen inte har.
Boken Prestationsprinsen vill ge kraft och tips till er, farmor, brorsan och alla andra som behöver t.ex. alla som möter barn och unga i sina jobb!
Läs mer och beställ

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *